Náhled galerie

Počasí

2019-03-04  17:32 UTC
Teplota: 9.8 °C
Vlhkost: 44%
Vítr: 9.5 (18.4) km/h  WNW

O medu

Květové medy jsou světlé barvy, medovicové (lesní) medy jsou tmavé.

Po vytočení v medometu část medu upravuji mícháním na med pastový – nekrystalizuje, snadno se roztírá a má světlejší barvu.

Květový nepastový med naopak krystalizuje velmi rychle, i po několika dnech po vytočení. Krystalizace je přirozený jev a nesnižuje se tím kvalita medu. Zahřátím do 40 °C (ve sklenici v mikrovlnné troubě nebo ve vodní lázni) se zkrystalizovaný med rozteče do původní hustoty a trochu ztmavne. Med se nesmí zahřát více, ztrácí potom na kvalitě.

Med, který se dá koupit jako pekařský med, je právě takový nevhodně zahřátý med, proto je výrazně levnější, zato velmi nekvalitní, i když je díky přehřátí tmavší a tekutější a na pohled tak zřejmě lépe vypadá.

Velmi nekvalitní jsou i medy nabízené v supermarketech – pozor i med údajně vyrobený v Čechách, obsahuje směs medů z EU a mimo EU, je potřeba pečlivě číst všechny údaje na etiketách.

Můj med má certifikát kvality „Český med“ a zlatou medaili kvality udělovanou Českým svazem včelařů a Výzkumným ústavem včelařským.

Nejvhodnější a nejvíce zaručující kvalitu je koupě medu přímo od českého včelaře, nejlépe takového, kterého osobně znáte.